Az "Év felvonója" és az "Év Felvonó Tervezője" díj átadása.

 

A 2010-es évben a Magyar Felvonó Szövetség és a Lift-S Egyesület által 5. alkalommal került kiírásra az "Év Felvonója", illetve első alkalommal az "Év Felvonó Tervezője" pályázat.

A "Év Felvonója" pályázat elbírálása során a szakmai zsűri a pályázatra nevezett berendezések "minőségi színvonalát (utazási komfort, szintbeállás, zajszint, környezet állóság, gazdaságos üzemeltetés)" valamint az "igényes, esztétikus kivitel (fülke, portálok, géphelyiség, aknaszerkezet és akna burkolatok, vezérlő " és jelző szervek)" szempontjait vizsgálta.

A "Év Felvonó Tervezője" pályázatra benyújtott terveknél az eredeti, a szokásostól eltérő, korrekt műszaki megoldásokat értékelte. A pályázat kiírása szerint a díjat az a felvonó tervező érdemli ki, akinek terve alapján olyan berendezés valósul meg, mely magas műszaki tudást, tapasztalatot igényel és olyan eredeti megoldást alkalmaz, mely jelentős hozzáadott értéket képvisel.

Az eredményhirdetésre 2010 júniusában, Balatonszemesen megrendezett XVIII. Felvonós Konferencián került sor.

A szakmai zsűri véleménye alapján, a beérkezett színvonalas és egyedi pályázatok közül az indoklásban elhangzottak szerint, a "kimagaslóan látványos és a környezethez illő, korunkra jellemző magas technológiai színvonalú elemekből megvalósított szerkezeti kialakítása miatt", az "Év Felvonója" díjat az Épülettechnika Kft. esztergomi Bazilika épületéhez kapcsolódó Prímás Pincébe beépített felvonója kapta meg. A díjat a Magyar Felvonó Szövetség elnöke Apatini Kornél valamint Peiner József a Lifte-S egyesület elnöke adta át. A panoráma felvonó a CONFECTOR Mérnökiroda Kft. megrendelésére készült, műemlék környezetbe elhelyezet 630 kg teherbírású hidraulikus berendezés.

Az "Év Felvonó Tervezője" díjat az Épülettechnika Kft. tulajdonosa Kakuk Béla (okl. gépészmérnök, okl. villamosmérnök) vezető tervező kapta meg a Prímás Pincébe épített felvonó terveinek elkészítéséért, a díjat Darabos Zoltán az ÉMI Nonprofit Kft. Felvonó és Mozgólépcső Felügyelet (FMF) vezetője adta át. A zsűri kiemelte, hogy a "megvalósításra került a panoráma felvonó korunkra jellemző látványharmóniája, de önállóságában nem hivalkodóan alkalmazkodott a Prímás pince környezetéhez".

A 100%-ban magyar tulajdonban lévő Épülettechnika Kft. ez évben ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját, melyhez méltó megtiszteltetés, hogy a szakmai zsűri által odaítélt mindkét díjat az Épülettechnika Kft. által tervezett, gyártott, és szerelt felvonó kapta meg.

2010. június